Vīza uz Ķīnu

Ķīna ir diezgan tāls un eksotisks galamērķis. Protams, tas nav arī pārāk lēts prieks, tāpēc tad, kad izvēlas doties uz Ķīnu, cilvēki parasti ieplāno garu ceļojumu, tas ir, vismaz 2 nedēļas. Ja brauc tik tālu, tad nav īsti jēgas braukt tikai uz dažām dienām (jāņem vērā, ka arī ceļam tiek patērēts diezgan ilgs laiks, turklāt ir arī dažādas laika zonas, kas nedaudz ietekmēs ceļojuma ilgumu). Tā kā ceļojums ir tāls un parasti diezgan ilgs, tad jārēķinās arī ar attiecīgām izmaksām. Aviobiļetes, visticamāk, būs dārgākās izmaksas, jo viesnīcu, hosteli vai kādu citu apmešanās vietu katrs izvēlas pēc savām vēlmēm un iespējām. Taču ar aviobiļetēm nekāda lielā izvēles iespēja nesanāk. Protams, var mēģināt gaidīt kādus izdevīgus piedāvājumus un labas atlaides, taču tas tāpat izmaksās gana daudz. Ceļojot uz Ķīnu, Latvijas pilsoņiem (un arī nepilsoņiem) ir nepieciešama ceļošanas vīza. To protams ir nepieciešams noformēt pirms ceļojuma. To ir iespējams noformēt gan Ķīnas Tautas Republikas vēstniecībā, gan atūrisma aģentūrā. Protams, visas tūrisma aģentūras, kuras piedāvā braucienus uz valstīm, uz kurām braucot ir nepieciešama vīza, piedāvā to nokārtot – nav nepieciešams pašam nekur personīgi doties un meklēt kur to izdarīt. To var izdarīt arī pats, taču tā kā mūsdienās visi ir ļoti aizņemti, tad ir patīkami, ja kāds visu nokārto tavā vietā. Tūrisma vīzas darbojas 30 kalendārās dienas. Ir iespējams pieteikties vienreizējai kā arī divreizējai vīzai (kā jau lielākajā daļā valstu, kur nepieciešama vīza). Ja Ķīnā plānojat atrasties tikai uz dažas dienas (piemēram, pa ceļam uz kādu citu vietu), tad dažkārt tas ir iespējams bez vīzas. Vīza uz Ķīnu maksās sākot no 85 EUR – atkarīgs kāda tieši vīza nepieciešama, kā arī tas, cik steidzami to vajag izgatavot. Lai arī cilvēki zina, ka labāk visu izdarīt laicīgi, jo pēdējā brīdī var nepaspēt un beigās viss vēl sanāks dārgāk, cilvēki tāpat mēdz aizmirst par šādām lietām vai vienkārši par to nepadomā. Ir jārēķinās ar to, ka šai vīzai būs nepieciešama aptuveni nedēļa (standarta gadījumos). Savukārt, ja Ķīnā būsi tikai līdz 6 dienām (kā iepriekš minēts – uz neilgu laiku), tad dažkārt Latvijas pilsoņi drīkst tur uzturēties bez vīzas. Tas ir iespējams tikai tad, ja Ķīnā ielido kādā no konkrētajām lidostām, un ja esi iegādājies biļeti atapakaļceļam. Atkarībā no pilsētas, kurā ierodies Ķīnā, tu drīksti uzturēties valstī no 24 stundām līdz pat 6 dienām. Protams, ka ar šo vīzu tava pārvietošanās Ķīnā ir visai ierobežota. Ar šo vīzu drīkst apmeklēt tikai konkrētās pilsētas, un arī tālāk tev ir jāceļo no tieši tās pašas pilsētas. Izņēmums ir tikai tad, ja esi ielidojis Pekinā vai Šanhajā. Tad tev ir tu drīksti iegūt gan internetā, gan Ķīnas vēstniecībā, kā arī tūrisma aģentūrās. Ja ceļojumu pērc caur tūrisma firmu, tad principā daudz nav jāstreso, jo firma pati nokārto visu nepieciešamo. Taču, ja pats plāno ceļojumu, tad obligāti ir jāizpēta visa nepieciešamā informācija. Ķīna tomēr nav kāda tuvējā Eiropas valsts, kur viss ir pa lielam skaidrs un saprotams – tur ir pavisam cita pasaule.