Uzturēšanās atļauja Latvijā

Uzturēšanās atļauja Latvijā protams ir nepieciešama dažu ārvalstu pilsoņiem. Tā kā mūsdienās pasaule ir ļoti vienota – cilvēki var diezgan brīvi pārvietoties dažādu iemeslu dēļ, tad patiesībā ir diezgan daudz ārvalstnieku, kuri vēlas saņemt uzturēšanās atļauju Latvijā. No vienas puses, parasti dzirdam, ka daudzi latvieši aizbrauc no Latvijas, lai dzīvotu citā valstī, taču arī uz Latviju ļoti labprāt cilvēki pārvācas. Iemesli tam var būt dažādi – vienkārši vēlme dzīvot citur, darbs, studijas vai ģimene. Mūsdienās bieži sastopam dažādu valstu pārstāvju laulības savā starpā, tāpēc parasti ģimene izvēlas kā dzīvesvietu vai nu vienu vai otru valsti. Gadās situācijas, kad izvēlas vēl kādu trešo valstu, un arī Latvija var kļūt par šāda veida izvēli. Lai iegūtu uzturēšanās atļauju, ir nepieciešams iesniegt dokumentus derīgas uzturēšanās atļaujas reģistrēšanai Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes teritoriālajā nodaļā personīgi – tātad pašam būs jādodas iesniegt dokumentus, to nevarēs izdarīt neviens cits. Uzturēšanās atļaujas reģistrēšanai ir nepieciešams Pārvaldē apstiprināts izsaukums. Protams, ir vairāki gadījumi, kad šis izsaukums nav nepieciešams, piemēram, ja ārzemnieks ir pašnodarbinātais, individuālais komersants, vēlas reģistrēt pastāvīgas uzturēšanās atļauju, ir aizbildnis kādam Latvijas pilsonim vai nepilsonim vai ir kādam ģimenes loceklis. Ja uzturēšanās atļauja ir nepieciešama studijām, tad no attiecīgās universitātes būs nepieciešama izziņa par to, ka patiešām studē šajā augstskolā. Studijas un bizness ir vieni no populārākajiem iemesliem tam, lai cilvēki kārtotu un reģistrētu uzturēšanās atļaujas. Dokumentus uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai var iesniegt latviešu, angļu, franču, krievu un vācu valodās. Protams, ka uzturēšanās atļauja nav bez maksas, par to ir jāmaksā valsts nodeva. Valsts nodevas apmērs ir atkarīgs no tā cik steidzami ir jānokārto dokumentu – jo īsākā laikā tas ir jāizdara, jo vairāk tas izmaksās. Piemēram, standarta nodeva par dokumentu apstrādi 30 dienu laikā būs līdz 100 EUR, taču, ja to nepieciešams ātrāk, tad par 5 dienām būs jāmaksā 400 EUR. Visbiežāk dokumenti nepieciešami steidzami tad, ja neseko līdzi termiņiem. Bieži vien cilvēki aizmirst vai sajauc datumus un pēdējā brīdi dodas kaut ko kārtot. Tā kā šī maksa ir diezgan augsta, tad būtu vēlams tomēr sekot līdzi datumiem un laicīgi sagatavot visus nepieciešamos dokumentus. Ir svarīgi atcerēties par uzturēšanās atļaujas pagarināšanu. Tad, kad personai ir piešķirta termiņuzturēšanās atļauja, dokumenti tās reģistrēšanai ir jāiesniedz 30 līdz 90 dienu laikā līdz uzturēšanas atļaujas reģistrēšanas termiņa beigām. Ja termiņuzturēšanās atļaujas derīguma termiņš ir ilgāks par 1 gadu, tad šī atļauja būs jāreģistrē katru gadu. Termiņu nekavēšana ir ļoti svarīga, jo pretējā gadījumā var ne tikai nākties maksāt lielu naudu, bet pastāv iespēja, ka šī uzturēšanās atļauja netiks pagarināta. Ja uzturēšanās iemesls ir studijas, un mājas ir tālu no Latvijas, tad nebūs labi semestra vidū doties mājās tikai tāpēc, ka laicīgi neiesniedzi visus dokumentus. Protams, dažādu dokumentu iesniegšana un iegūšana nav pārāk aizraujošs process, jo bieži vien attiecīgā iestāde, uz kuru ir jādodas atrodas neērtā vietā, bieži arī darba laiks nav piemērots, kā arī tas aizņem daudz laika. Taču no otras puses – šādas darbības jau nenotiek nemaz tik bieži un tas nav jādara katru nedēļu. Vienu reizi gadā mierīgi var atrast nepieciešamo laiku, lai sakārtotu visus dokumentus un mierīgi turpinātu strādāt, mācīties vai vienkārši atpūsties.