Kā doties uz ASV bez vīzas?

Amerikas Savienotās Valstis – daudziem ceļotājiem tas ir kā viens no galamērķiem, uz kuru noteikti vajadzētu aizbraukt. Kas tad īsti cilvēkus vilina šajā zemē? Tā ir milzīga valsts, kur ir ko redzēt ikvienam, jo tā ir ļoti dažāda. Turklāt, tā ir dažāda visādos veidos – gan dabas daudzveidība, gan dažādu aktivitāšu daudzveidība. Ikviens var atrast ko tādu, kas viņu interesē, tāpēc arī tik daudzi grib tur nokļūt. Protams, ASV nav tas pats, kas Eiropa, tāpēc eiropiešiem tas šķiet kā vēlams galamērķis, kuru noteikti vajadzētu apmeklēt. Kā jau zināms, pavisam pārvākties uz dzīvi ASV ir ļoti grūti, jo nepieciešama tā saucamā green card. Un to iegūt nemaz nav tik vienkārši. It īpaši pēdējā laikā. Taču uz turieni var droši doties arī vienkārši ceļojumā vai atpūtas braucienā. Latvija ir ļoti labā situācijā, jo Latvijas pilsoņiem pastāv iespēja uz turieni aizbraukt bez vīzas. Pirms daudziem gadiem vēl bija vajadzīga īpaša atļauja un vīza, lai varētu ieceļot ASV, taču kopš 2008. gada Latvija ir kļuvusi par ASV bezvīzu programmas dalībvalsti, kuras ietvaros Latvijas pilsoņi var ceļot uz ASV bez vīzas tūrisma un biznesa nolūkos. Lai varētu doties uz Ameriku bez vīzas ir nepieciešama Latvijas pilsoņa biometriskā pase. Tāda veida pases sāka izdot 2007. gadā – gadu pirms šī bezvīzu līguma parakstīšanas. Vēl ir nepieciešams saņemt apstiprinājumu no Elektroniskās ceļošanas atļaujas sistēmas jeb ESTA. |Tā ir automatizēta sistēma, kas tiek izmantota, lai noteiktu apmeklētāju tiesības ceļot uz ASV bezvīzu programmas ietvaros. Šo iesniegumu ir atļauts iesniegt arī trešajai personai, piemēram, ceļojumu aģentūrai vai kādam radiniekam. Šis pieteikums ir jāiesniedz laicīgi – ne vēlāk kā 72 stundas pirms ceļojuma sākuma. Pēc tam, kad atļauja ir saņemta, tā ir derīga 2 gadus (ja netiek anulēta). Par pieteikumu būs jāmaksā aptuveni 14 USD (https://www.heti24.fi/pikalaina/). Lai arī šajā sistēmā ir pieejamas vairākas valodas (tai skaitā arī latviešu valoda), uz jautājumiem būs jāatbild angļu valodā. Tāpēc, ja angļu valodā neesi pārāk spēcīgs, tad labāk palūgt kādu radu vai draugu, kurš palīdzēs pareizi aizpildīt visu nepieciešamo. Pēc tam, kad ir saņemta atļauja, bez vīzas ASV ir iespējams uzturēties 90 dienas. Ja ir vēlme vai vajadzība uzturēties ilgāk, tad būs jākārto vīza, kas ir daudz sarežģītāks process. Būtībā ESTA ir jāaizpilda ikvienam, kurš plāno doties ceļojumā – arī maziem bērniem un zīdaiņiem. Protams, ka viņi paši šo atļaujas sistēmu izmantot nevarēs, tāpēc vecākiem būs jāaizpilda anketa viņu vietā. Uz visiem jautājumiem, pats par sevi saprotams, ir jāatbild pēc iespējas precīzāk un detalizētāk. Ir iespējams, ka šo atļauju arī atsaka, tāpēc ir rūpīgi jāpapēta visa iespējamā informācija šajā sakarā. Ja kāds draugs vai paziņa ir braucis uz ASV, tad var palūgt, lai pastāsta tieši visas dokumentu lietas, nevis to, kā gāja pašā ceļojumā. Ja visi dokumenti būs kārtībā, tad ceļojumu varēs izbaudīt daudz labāk un patiešām atpūsties. ESTA ir ļoti ērta, jo tā ir pieejama internetā un tā jāaizpilda elektroniski. Nav nepieciešams doties uz ASV vēstniecību (kā tas ir gadījumā, ja ir nepieciešams saņemt vīzu). Protams, ja ESTA pieteikumu noraidīs, tad var vērsties ASV vēstniecībā, lai mēģinātu iegūt vīzu. Vislabāk jau laicīgi pirms ceļojuma visas šīs lietas nokārtot, lai pēc tam var tikai plānot pašu ceļojuma maršrutu un aktivitātes.